пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

Проект «Управління системою освіти територіальних громад: досвід країн Вишеградської четвірки для України»


25 квітня 2018 року стартував проект «Управління системою освіти територіальних громад: досвід країн Вишеградської четвірки для України», що реалізовується у Вінницькій області протягом 2018 року за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду.
Головною метою проекту є підвищення ефективності управління системою освіти територіальних громад України шляхом поширення досвіду та кращих практик країн Вишеградської четвірки.
Проектом передбачено проведення циклу тренінгів для 15 громад Вінницької області та створення методичного посібника на основі досвіду країн Вишеградської четвірки у сфері управління та оптимізації системи освіти в територіальних громадах. Підсумки проекту будуть проведені під час Фінальної Міжнародної Конференції, яка пройде у квітні 2018 року у м. Вінниця.
Загальний бюджет проекту складає 32 970, 000 євро, з яких 30 915,00 євро- фінансування Фонду та  2 055, 00 євро – власний внесок апліканта.
Аплікантом проекту є Громадська організація «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини».
Українські партнери: Вінницький обласний осередок Міжнародної ГО «Україна-Польща-Німеччина», ГО «Єврорегіон «Дністер», Комунальний вищий навчальний заклад «Вінницька академія неперервної освіти», Вінницька обласна ГО «Освітній простір».
Партнери в країнах Вишеградської четвірки: Великопольський центр освіти і курсів самоврядування – WOKiSS (Польща ), Інститут стабільності та розвитку ISD (Чехія), Фундація «Майстерня сільського розвитку» (Угорщина), Карпатський Єврорегіон Словаччини (Словаччина).
Головні етапи проекту:
На початковому етапі проекту запланований відбір експертів проекту. На основі конкурсного відбору учасниками проекту стануть 2 експерти з України та 4 експерти з країн Вишеградської четвірки, а саме: по одному із Польщі , Чехії, Угорщини та Словаччини. Умови відбору та анкета для потенційних експертів розміщена на офіційному сайті проекту. Термін подачі анкет до 17:00 25 травня 2018 року.
Протягом 5 місяців експерти працюватимуть над розробкою методичних рекомендацій щодо управління та оптимізації системи освіти територіальних громад. Основою такої методології стануть досвід та кращі практики у цій сфері країн Вишеградської четвірки. Методичні рекомендації будуть видані у формі електронного посібника, який буде доступний для усіх зацікавлених осіб на сайтах проекту та партнерів.
Наступний навчальний етап проекту передбачає проведення триденного тренінгу для представників  15 територіальних громад  Вінницької області. Учасниками тренінгу  стануть  30 осіб – представники органу місцевого самоврядування та закладів освіти (громадськості) кожної територіальної громади. Навчання проводитимуть усі експерти проекту на основі методології, створеної у рамках проекту.
Завершенням проекту стане Міжнародна конференція «Управління системою освіти територіальних громад: досвід країн Вишеградської четвірки для України» для 100 учасників. На конференції будуть презентовані методичні рекомендації, досвід та кращі практики країн Вишеградської четвірки у сфері управління та оптимізації системи освіти територіальних громад.
Запрошеними учасниками конференції стануть представники організацій-партнерів із країн Вишеградської четвірки, експерти проекту, представники влади, органів місцевого самоврядування, закладів освіти, громадськості та ЗМІ. Конференція запланована у кінці 2018 року.
Більш детально з ходом реалізації проекту можна ознайомитися на офіційному сайті проекту www.v4foruaesm.weebly.com  та на сайтах партнерів.

За довідками звертайтесь на кафедру філології та гуманітарних наук (Юрчук Людмила Миколаївна, тел.: 67-08-93).

Немає коментарів:

Дописати коментар