пʼятницю, 13 жовтня 2017 р.

Захист незалежної та соборної України

Захист незалежної та соборної України - засаднича складова входження України до простору Європи


12 жовтня 2017 року було проведено засідання круглого столу з нагоди Дня захисника України та Дня українського козацтва на тему: "Захист незалежної та соборної України - засаднича складова входження України до простору Європи". В заході взяли участь члени кафедри. Завідувач кафедри, професор Олексій Карпович Струкевич, виступаючи, наголосив, що заходи національно-патріотичного спрямування є повсякденною роботою політичної, соціальної, духовної еліти як інструмент своєї легітимації, як зброя у захисті народу проти нападників, загарбників. У цьому контексті було процитовано слова Івана Котляревського: "Любов к Отчизні де героїть,/ Там вража сила не устоїть,/ Там грудь твердіша од гармат ".



"Однак ці слова стали для нас звичними, тому дозволю собі процитувати слова російського патріота, націоналіста, прем'єр-міністра ХХ ст. П. Столипіна: "Народ, лишенный национального самосознания, есть только навоз для народа, произростающим на нем". Хотів би підкреслити і значення держави у національно-патріотичному вихованні. Свого часу в Радянському Союзі та й  у пострадянській Україні ми святкували День защитника  социалистического Отечества і не задумувалися, що свято з'явилося з подачі компартії на ознаменування статті В. Леніна "Как нам избежать национального позора". В ній пролетарський вождь розповідав не про перемоги, а про поразку Червоної гвардії під Псковом та Нарвою від німецьких окремих частин, що пересувалися на автомобілях та велосипедах. Побачивши їх, петроградські червоногвардійці, очолені першим наркомом оборони Радянської Росії Дибенком, швиденько повантажилися на потяг і чкурнули на схід. Їх зупинили аж на Уралі. І от річницю цієї поразки в усьому Радянському Союзі десятиліттями святкували як День захисника. На такі чудеса спроможна лише влада демагогів.
Ми раді, що свідомо повертаємося до аутентичних народних свят і вшановуємо тих, хто віками стояв на захисті Батьківщини і нашого народу".


Немає коментарів:

Дописати коментар