пʼятницю, 15 березня 2019 р.

Школа інтерактивного навчання освітян області

12 березня 2019 року організатори Школи інтерактивного навчання освітян області провели навчальний спецкурс "Використання геополітичного підходу для удосконалення професійної компетентності вчителів історії та профілактики насильства і ксенофобії".  У роботі семінару взяв участь завідувач кафедри філології та гуманітарних наук, доктор історичних наук, професор Олексій Карпович Струкевич


У своєму виступі він зазначив, що геополітичне змагання між Російською Федерацією та європейською цивілізацією є проявом змагання між країнами інтенсивної та екстенсивної моделей господарювання. У цьому змаганні Україна для Росії потрібна як геостратегічна територія, що завдяки своїй головній водній артерії, Дніпру, забезпечує вихід в Атлантичний басейн (на оперативний простір). Тоді як головна артерія Російської Федерації впадає у «Каспійський мішок».
Україна знаходиться на геополітичному перетині з часів неолітичної революції. Тоді терени сучасної України знаходилися між світом неолітичних землеробів, мезолітичних мисливців та скотарів. Сьогодні Україна залишається на межі між західною християнською, східною християнською та мусульманською цивілізаціями.
Україна і українці є частиною західної цивілізації, тому що українці – землероби, як і всі європейські народи. Неминучий розвал багатоетнічної Російської Федерації буде важким випробуванням для України: агресивність уламків імперії, потоки біженців з традицією «переваги великої російської культури» тощо. Тому Україна має бути готовою до негативних проявів розвалу останньої імперії та надійно захищеною тісним воєнним, економічним і культурним співробітництвом з європейським світом.


Немає коментарів:

Дописати коментар