пʼятницю, 29 березня 2019 р.

До 5-річчя від початку збройної агресії Російської Федерації проти України

"Урок відваги, який ви дали всьому світові в лютому п'ять років тому, змінив нас усіх. Україна показала, що варто бути сміливим і сповненим гідності, що героїзм може бути чимось більшим, ніж суто моральним закликом, що це може бути ключем до перемоги. Багатьом людям на світі, приниженим і поневоленим, ви дали найбільший дар - надію на те, що і для них, слабких сьогодні, настане день перемоги". (Із промови Дональда Туска у Верховній Раді України 19 лютого 2019 року).
П'ять років тому, в лютому 2014 року, розпочалася російсько-українська війна. Російська Федерація, порушуючи норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди, анексувала Автономну Республіку Крим і Севасополь, окупувала окремі райони Донецької та Луганської областей. Приблизне число жертв в Україні від бойових дій оцінюють від 30 до 35 тисяч. Із них - понад 7 тисяч загиблих (цивільних і українських військових).  Майже 1,5 мільйона мешканців Сходу України вимушено покинули домівки. Знищено інфраструктуру окупованих регіонів, 27% промислового потенціалу Донбасу незаконно переміщено до Росії. Для більшості громадян України напад Росії став шоком. Проте російсько-українське протистояння має глибоке історичне коріння...
Український інститут національної пам'яті підготував інформаційні матеріали до 5-річчя від початку збройної агресії Російської Федерації проти України.








Немає коментарів:

Дописати коментар